3 Tips ‘Simple’ Untuk Banyakkan Susu Badan

Pengalaman menyusukan anak memang penuh dengan pahit manis. Alhamdulillah sangat sebab Allah mengizinkan saya menyusukan Muhammad sampai berumur 2 tahun lebih.

Sekarang saya sedang menyusukan Maryam pula yang dah berusia setahun 2 bulan. Doakan saya berjaya juga menyusukan Maryam sampai dia dah 2 tahun yer kawan-kawan 🙂

Banyakkan Susu Badan Bukan Perkara Mustahil

Apapun, Alhamdulillah sangat sebab kedua-dua mereka telah berjaya meneruskan misi penyusuan dengan tenang setelah mengamalkan tips-tips penyusuan yang saya kongsikan.

Mereka juga turut mengambil suplemen Shaklee sebagai salah satu usaha untuk memastikan susu kekal meriah 🙂

Disclaimer:

Sebelum kita ambil mana-mana makanan tambahan atau supplement penyusuan, kita perlu memahami dan amalkan beberapa perkara asas penyusuan.

Tanpa melakukan perkara asas ini terlebih dahulu, tolong jangan cuba apa-apa suplemen yang boleh membanyakkan susu badan.

InsyaAllah dalam entri ini, saya nak kongsikan beberapa tips yang saya amalkan untuk susu melimpah ruah, anak cepat kenyang dan supaya ibu kekal cergas. Mungkin ada tips yang dirasakan ‘simple’, tapi sebenarnya tips yang simple inilah yang kita kadang-kadang terlupa.

Saya pasti semua ibu kalau boleh, lepas menyusukan anak, nak anak tersenyum manis dan cakap dekat kita,

“Terima kasih ibu, banyak betul susu ibu 🙂 Manis dan sedap pulak tu! Kenyang perut saya :D”

Best kan kalau setiap sesi penyusuan kita dapat rasa camtu. Wah, bahagianya rasa!

Teruskan membaca dan insyaAllah saya doakan anda berjaya mendapat susu melimpah ruah sehinggalah si comel 2 tahun.

3 Perkara Asas Penyusuan Yang ‘Simple’ Tapi Power

Tips Banyakkan Susu Badan

Di bawah ini saya kongsikan 3 perkara asas penyusuan yang ibu-ibu wajib amalkan untuk memastikan susu kekal meriah demi si manja.

1. Kerapkan Perah atau Pam Susu

Sebagai ibu yang menyusu, kita kena pastikan miss B kita kerap dipam sebab susu badan kita mengikut konsep ‘Supply & Demand’. Lagi kerap kita pam, lagi banyaklah susu yang terhasil. Untuk yang tak tau bila dan berapa kerap nak pam, boleh baca entri tentang bilakah waktu terbaik untuk pam susu.

Tips Mantap! –> Teknik Pam Susu Paling Hebat; Power Pumping!

Cadangan saya, untuk ibu yang bekerja, boleh pilih 3 waktu untuk perah susu, iaitu sebelum pergi kerja, semasa lunch hour, dan sejurus sebelum pulang ke rumah dari pejabat. Boleh juga rujuk entri saya tentang tips pam susu untuk ibu berkerja.

Kalau nak lagi fleksibel, boleh melabur untuk dapatkan pam susu versi freestyle yang tidak berbunyi. Pam susu jenis ini membolehkan ibu untuk pam sambil buat kerja tanpa disedari oleh sesiapa! 😀

Dapatkan juga –> Jadual Pam Susu Khas Untuk Ibu Bekerja

2. Banyakkan Minum Air

Salah satu komponen utama susu ibu adalah air. Jadi nak tak nak ibu perlu minum banyak air, sebaiknya air yang berunsur kalsium seperti milo, horlicks dan air susu sendiri.

Kerap minum air juga membantu ibu untuk kekal hydrated. Bila ibu kekal hydrated, ibu akan kekal cergas bertenaga, susu pun makin mudah nak flow.

Pelik Tapi Benar –> Tahukah anda bahawa air boleh membantu untuk kuruskan badan?

3. Pastikan Anda Sentiasa Ceria

Penghasilan susu berkait rapat dengan penghasilan hormon oxytocin. Hormon oxytocin ini hanya boleh dihasilkan bila ibu ceria dan sentiasa tersenyum =)

Hormon oxytocin akan seterusnya merangsang penghasilan hormon prolaktin, yang juga digelar sebagai hormon keibuan. Hormon oxytocin + Hormon prolaktin bantu merangsang penghasilan susu melimpah-ruah

Kisah Sedih Puan Farah Yang Tak Cukup Stok Susu

Sekadar selingan…

Ini adalah perkongsian Puan Farah yang panik sebab stok susu tak cukup untuk anaknya. Dan beliau tak lama lagi terpaksa masuk kerja kembali.

Semoga perkongsian beliau bermanfaat untuk anda 🙂

Teruskan membaca dengan gembira 🙂

Set Penyusuan Shaklee – Suplemen Banyakkan Susu Ibu

Banyakkan Susu Badan Dengan Set Penyusuan Shaklee

Katalah anda dah buat kesemua 3 perkara di atas, tapi susu masih tak banyak, saya suka cadangkan Set Penyusuan Shaklee sebab saya sendiri amalkan Set ini dan ternyata ianya sangat membantu.

Oh, kakak ipar dan adik saya sendiri juga amalkan set ini dengan konsisten 😉

Dalam Set Penyusuan Shaklee ada 6 jenis supplemen, iaitu:

  1. ESP
  2. Alfalfa
  3. Vitalea
  4. B Complex
  5. Vitamin C
  6. Ostematrix

Kalau nak tau lebih lanjut tentang fungsi setiap suplement di atas, boleh baca entri Set Penyusuan Shaklee; Di Sebalik Tabir yer 🙂

Mana Yang Paling Penting Antara Semua Supplement Di Atas?

Ada ramai bertanya, kalau saya nak ambil yang betul-betul penting sahaja, yang mana paling penting?

Sebenarnya, bila susu kita merudum, ia berkait rapat dengan banyak faktor, bukan sekadar sebab takde susu.

Mood kita, kecergasan tubuh kita, nutrisi dalam tubuh kita, semua itu menyumbang kepada banyak atau tidak susu yang kita hasilkan.

Sebagai contoh, ibu yang tertekan kerana banyak kerja di pejabat, lebih cenderung untuk menghadapi masalah susu merudum berbanding ibu yang ceria buat kerja di pejabat.

Untuk atasi masalah ini, ESP, Ostematrix dan Vitalea membantu ibu kekal cergas dan ceria di samping B Complex memberi kesan warna susu yang lebih pekat yang memberi kesan emosi yang lebih bahagia dan ceria.

Tekanan kerja pejabat atau rutin harian surirumah juga boleh menyebabkan tubuh kita mula mengalami tekanan.

Ini secara langsung akan menyebabkan kelenjar susu kita terluka kerana salur darah menyempit semasa kita tertekan (stress), dah lah menyempit, kita pula perlu perah dan pam susu.

Bila kelenjar susu terluka, susu pun akan merudum.

Untuk atasi masalah ini, Vitamin C bantu untuk rawat dan pulihkan semula luka dan kerosakan tersebut disamping B Complex bantu perbaiki saraf yang menghasilkan susu.

Soalan-Soalan Popular Tentang Set Penyusuan Shaklee

Set Penyusuan Shaklee bukan sekadar banyakkan susu badan, tapi juga dapat kulit yang lebih menawan

Salah Satu Testimoni Set Penyusuan Shaklee

Di sini saya senaraikan beberapa soalan yang kerap kali ditanya oleh ibu yang ingin menggunakan Set Penyusuan Shaklee untuk memastikn mereka berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun.

Saya turut berharap kompilasi soalan ini membantu merungkai persoalan ibu-ibu 😀

  1. Boleh ke nak ambil masa dalam pantang?Ya, boleh, malah sangat digalakkan. Disamping membantu merangsang penghasilan susu, Set Penyusuan Shaklee juga membantu ibu berpantang pulih dengan lebih cepat
  2. Boleh ke kalau nak ambil satu atau 2 je dari supplement di atas?Ya boleh. Tapi untuk kesan yang lebih efektif, sebaiknya ibu amalkan semua supplement di dalam Set Penyusuan Shaklee
  3. Saya dah putus susu untuk beberapa bulan, boleh kah Set Penyusuan Shaklee membantuYa, boleh :DIbu yang ingin relaktasi atau menyusukan semula baby perlu berhati lebih kental. Jangan risau, asalkan mahu, pasti boleh! Cuma kena kerja lebih sikit, dan sabar pun lebih sikit.
  4. Berapa harga Set Penyusuan Shaklee ini?Harga Set Penyusuan Shaklee untuk kegunaan sehingga 4 bulan adalah RM 509 sahaja.Jika anda berminat untuk daftar menjadi ahli dan dapatkan Set ini, anda boleh dapat lebih penjimatan 😀

“Saya Nak Dapatkan Set Penyusuan Diary of Muhammad!”

tips banyakkan susu ibu

Anda layak dan mampu untuk menyusukan anak selama 2 tahun dengan gembira.

Berikan diri anda dan anak anda satu lagi peluang bersama Set Penyusuan ini.

Hanya RM 509 untuk kegunaan antara 2-4 bulan, anak anda pasti tersenyum ceria 🙂

Hubungi saya segera untuk dapatkan Set Penyusuan anda hari ini!

♥ Khadeejah Hasmad ♥
SMS/WhatsApp : 019 477 3457
Shaklee ID : 858755

4 Comments

  1. yan 17 September 2015
  2. Azriza 5 June 2016
  3. norhasima ghani 31 August 2016
    • Khadeejah Hasmad 31 August 2016

Leave a Reply to Khadeejah Hasmad Cancel reply