Breastfeeding Tips

Breastfeeding Tips | Set Breastfeeding

Vitamin Hilangkan Letih Breastfeeding Supaya Mama Tak Give Up Breastfeed

Letih betul menyusukan Muhammad masa baby. Masa tu baby Muhammad minta susu dengan sangat kerap, rasanya lepas setengah jam habis menyusu, mesti nak lagi. Pulak tu setiap kali menyusu, mau nya dia menyusu kadang tu hampir sejam. Baby Muhammad kerap menyusu bukan sebab susu saya sikit. Susu saya banyak saja sampai bengkak susu. Tapi kan…

Breastfeeding Tips

Supplement Yang Banyakkan Susu?

Seawal kehamilan sulung saya dah simpan cita-cita untuk menyusukan anak dengan susu badan sepenuhnya. Jadi saya aktif baca soal jawab di forum penyusuan dan ikuti mana-mana kelas penyusuan yang terdekat. Bagi saya tiada jalan pintas untuk berjaya, termasuk lah penyusuan. Antara yang saya paling risaukan adalah persoalan yang ramai ibu menyusu tanyakan dalam forum, iaitu…

Breastfeeding Tips | Pengalaman Ramadhan

Pengalaman Berpuasa Sambil Menyusu di Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan semua! Sedar tak sedar dah menginjak hari ke 14 Ramadhan tahun ni. Dah dekat separuh. Jadi macamana prestasi Ramadhan kita tahun ni? Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, walaupun surirumah beranak dua macam saya, mesti terasa penatnya kan. Saya ni memang seorang yang tak tahan lapar. Berenggang dengan Makanan adalah weakness point saya. Sejak…

Breastfeeding Tips

2 Cara Bantu Bayi Melekap Dengan Betul Semasa Menyusu

Bahagian areola mengandungi kelenjar peluh yang dikenali sebagai kelenjar Montgomery. Jika ibu perasan ada bintik seakan jerawat di bahagian areola, itu ialah kelenjar Montgomery. Kelenjar Montgomery ini menghasilkan minyak sebagai pelembap dan menghasilkan antiseptik untuk memastikan kawasan payudara sentiasa bersih. Kelenjar Montgomery ini juga menghasilkan bau yang seakan-akan bau air ketuban. Bau air ketuban ini…

Breastfeeding Tips

Cara Pekatkan Susu Badan Supaya Baby Kenyang Lama & Mudah Tidur Lena

Saya berkenalan dengan ESP semasa pregnant anak kedua dan menyusu anak pertama.  Memang ajaib. Selepas consume yang saya perasan anak menyusu kejap, kemudian dah lena.  Yang best nya, malam-malam tak perlu nak bangun 2-3 kali menyusu.  Anak Shaklee memang lain sikit dari yang lain. Sedikit tembam dan lebih mudah di uruskan.  Perkongsian di atas adalah…

Breastfeeding Tips

Susu Sebelum Ini Cair, Berubah Menjadi Pekat. Makan Apa? 

Saya memang fully breastfeeed. Sepanjang bersalin, tiada masalah. Tetapi baru-baru ini saya dapati susu badan saya agak cair. Saya pun ambil keputusan untuk ambil milk booster Shaklee iaitu ESP dan Alfalfa Sehari sahaja penggunaan 3 scoop ESP dan 2 biji Alfalfa, saya telah dapat hasil yang baik keesokkan harinya. Susu badan kembali menjadi pekat sama macam dalam…

Breastfeeding Tips

Cara Banyakkan Susu Badan Semasa Period. 

Semasa period, banyak darah keluar dari badan kita. Darah pula merupakan medium yang mengangkut pelbagai vitamin dan zat untuk diagihkan di dalam badan. Apabila darah banyak hilang semasa haid, maka secara tidak langsung ia turut menyebabkan kehilangan banyak vitamin-vitamin, zat-zat dan nutrisi lain. Sebab itu kebiasaannya kalau period datang, ibu selalunya akan rasa lemah badan…

Malcare WordPress Security