Health – Breastfeeding

Health - Breastfeeding | Health - Post Natal

2 Tips Mudah Menjayakan Penyusuan Semasa Pantang

Masa pantang adalah masa paling mencabar terutamanya buat ibu-ibu yang baru dapat baby. Mana nak susukan baby, nak belajar faham kenapa baby menangis, nak belajar uruskan baby,etc. Masa ni juga lah susu memang tak akan kelihatan. Saya nak kongsi 2 Tips untuk menjayakan penyusuan semasa pantang, takmo lah sekerat jalan, dah bagi formula. Kalau boleh,…

Health - Breastfeeding

Waktu Terbaik Pam Susu

Antara waktu pam susu yang terbaik adalah waktu tengah malam atau sebelum subuh. Sebab masa tu kita pun dalam keadaan tenang, relax, tak rushing untuk apa-apa. Bila tenang je, susu pun mudah nak flow 🙂   Waktu lain bagus untuk pam susu termasuk lah: 1. Pam susu sewaktu anak sedang menyusu. Kaedah ni turut dipanggil…

Health - Breastfeeding

3 Cara Relaktasi Susu Ibu

Ada ramai ibu tanya kepada saya, saya dah lama berhenti breastfeeding, boleh lagi ke kalau nak start semula? Atau, soalan berbunyi,saya tak pernah hamil, boleh tak kalau saya nak menyusukan bayi? Soalan yang berbeza, tapi konsep lebih kurang sama- RELAKTASI SUSU IBU. Atau kata mudahnya, nak up kan semula susu yang dah kering, atau nak…

Health - Breastfeeding

Set Penyusuan Shaklee Untuk Ibu Menyusu Yang Ikut Pantang-Larang Penyusuan

Zaman ini semakin ramai ibu yang telah mempunyai kesedaran untuk menyusukan anak sendiri sejak dari dalam pantang. Namun begitu ramai juga ibu baru yang kecundang di tengah jalan dek tidak berapa arif mengenai ilmu penyusuan. Mari saya kongsikan 3 perkara asas yang perlu di penuhi oleh ibu menyusu, sebelum ibu cari makanan atau supplement yang…

Health - Breastfeeding

3 Tips Pam Susu Untuk Ibu Bekerja

Dilema ibu bekerja yang teringin nak menyusukan anak sehingga 2 tahun adalah? Masa nak perah atau pam susu. Kadang- kadang kerja banyak sangat sampai nak pergi toilet pun tak sempat, apatah lagi nak luangkan 15- 20 minit untuk pam. Tapi ibu- ibu, jangan resah. Ramai ibu bekerja telah membuktikan, tiada yang mustahil untuk menyusukan anak…

Health - Breastfeeding

5 Punca Susu Merudum Yang Ibu Perlu Tahu

Kebanyakan ibu yang berminat dengan Set Breastfeeding Shaklee adalah sebab tengok susu makin merudum, makin lama nampak makin kering. Atau kadang- kadang nampak corak penyusuan anak makin berubah, makin lama makin perlukan banyak susu tapi payudara tak dapat hasilkan mengikut permintaan anak. Sebelum kita membuat solusi mudah dengan memberikan anak minum susu formula, ada baiknya…

Health - Breastfeeding

5 Tips Tambah Susu Semasa Berpantang

Waktu dalam pantang adalah hari -hari mencabar buat ibu muda. Susu badan tidak memancut- mancut. Bayi pula kerap menangis. Kalau tak kuat semangat, ibu akan suakan susu formula kepada bayi. Hakikat yang ibu perlu tahu, susu yang terhasil semasa pantang adalah kolostrum, memang dalam kuantiti sedikit. Ianya kerana saiz perut bayi sangat kecil- hanya sebesar…

Health - Breastfeeding

Bolehkah Ibu Menyusu Makan Panadol?

Ibu menyusu, kalau demam, boleh ke ibu menyusu makan panadol? Pendapat setiap individu adalah berbeza. Dan saya tak nyatakan pendapat saya adalah terbaik. Cuma jika anda ibu menyusu dan ingin mengelakkan sebarang jenis ubat bersifat drug, ia nya tidak mustahil. Saya sendiri pernah demam panas hingga hampir mencecah 40 degree celsius semasa menyusukan anak, tapi…

Malcare WordPress Security