11 Langkah Mudah Untuk Book Airbnb

cara tempah airbnb

Biasanya untuk penginapan semasa travel, kita biasa bermalam di hotel, betul? Alternatif lain selain hotel adalah Airbnb. Setakat ini kami pernah bermalam menggunakan Airbnb di beberapa lokasi termasuk : Ebisu, Tokyo Shibuya, Tokyo Hakozaki, Fukuoka Hakata, Fukuoka Hiroshima Noda, Osaka Shah Alam, Malaysia Apa itu Airbnb? Airbnb adalah konsep ala-ala homestay. Pemilik rumah sewakan rumah […]

9 Lokasi Sejarah Wajib Lawat Buat Peminat Sultan Muhammad Al-Fatih

Saya pertama kali menonton cerita Sultan Muhammad Al-Fatih adalah masa sekolah rendah. Masa tu cerita adalah cartoon dalam bahasa english. Setiap beberapa minit, cikgu pause dan akan terangkan dalam bahasa melayu. Sejak itu, memang saya sangat kagum dengan Sultan Muhammad Al-Fatih. ‘Sebaik-baik raja, dan sebaik-baik tentera yang akan tawan kota Constantinople ‘ Lebih kurang gitu […]

Pengalaman Parking Flight Sesak

Antara pengalaman baru buat kami ke negara belah barat, airport sesak. Masa dari Denizli Pamukkale balik Istanbul, kapal terbang dah mendarat, tapi punya lama nak cari parking. Rupa-rupanya parking flight penuh. Masa tu kapal terbang kami park di sebelah kapal terbang lain, cuma tak nampak airport kat mana. Kami di bawa naik bas untuk ke […]

Cerita Di Sebalik Aya Sophia

Sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w, di Kota Constantinople, iaitu sekarang Turki, terdapat seorang raja bernama Justinian. Aya Sophia sekarang yang kita lihat adalah bangunan yang ketiga di bina. Aya Sophia versi pertama adalah di bina dari kayu. Ia completely burnt down by fire hingga tiada langsung yang tinggal. Bila ranap dalam kebakaran, Justinian bina church […]

Jalan-jalan Kota Kinabalu – Pulau Manukan & Pulau Sapi Part 1

Pulau-pulau di Kota Kinabalu memang sangat cantik sebab air nya sangat crystal clear. Kat pantai lagi dah nampak hingga ke dasar. Subhanallah! Ikan-ikan pulak pelbagai jenis warna berenang dengan bahagia walaupun tepi pantai. Ada 3 pulau yang famous kat sini – Pulau Manukan, Pulau Sapi dan Pulau Gaya. Yang paling besar adalah Pulau Manukan. Tahun […]

Jalan-jalan Kota Kinabalu – Opposite Pasar Filipina

Oleh kerana kami pernah ke Pasar Filipina pada kali pertama ke Kota Kinabalu, kali ini, dah tak nak pergi lagi. Hazwan Arina ada suarakan teringin nak tengok pasar yang famous tu. Jadi suami saya cadang bawa ke pasar yang opposite dari Pasar Filipina. Pasar yang opposite ni terletak memang opposite sungguh lah dari Pasar Filipina. […]

Makanan Halal Di Jepun

Di Jepun biasanya kami makan onigiri. Er, bebudak ni yang makan, kitorang dah boring. Onigiri, as usual, mana lah gambar nya, adalah nasi yang dibalut dengan seaweed. Dalam tu ada inti. Contoh, yang kita boleh makan adalah inti ikan, udang, pendek kata, yang seafood based. Ikan yang biasa diorang ni makan, adalah tuna, salmon. Lain-lain […]

Kalau Nak, Memang Seribu Daya

Betul lah. Kalau betul kita nak sesuatu, tiba-tiba semacam ada suatu tolakan menolak kita untuk get it by hook or by crook! First time ni nak guna AirBnB, entire apartment. Doakan semuanya ok ok 🙂

Persediaan Ke Jepun Part 8

Solat. Solat jamak ni ada banyak pendapat, yang penting kita yakin dengan apa yang kita pegang. Tapi nak cerita bab solat dalam flight dan masa jenjalan. Jadi, balik rumah mak, nak minta tunjuk ajar. Mak ngan apak adalah frequent traveller dolu-dolu. Flight kami akan bertolak pada jam 11.30 malam dan sampai di Narita Airport pada […]

Persediaan Ke Jepun Part 7 (ii)

beli baju winter murah

Namanya Part 7 (ii) sebab topik masih sama dengan entry sebelum ini – tentang cari baju yang sesuai dengan suhu yang sedikit sejuk kat Jepun 😛 Jadi sehari sebelum bertolak, kami pun decide untuk tukar duit kat MidValley. Kengkawan cakap kat situ paling murah – MV Forex. Ada yang lagi murah sebenarnya, kat jalan TAR, […]