Persediaan Ke Jepun Part 7

Erk, tangguh punya tangguh, lagi seminggu nak pi, baru nak cari baju sejuk. Setiap orang, daya ketahanan sejuk nya adalah berbeza. Ada orang tahan suhu aircond 16 degree celsius pakai sweater biasa pun ok. Tapi family kami, kalau bawah 25 tu, kitorang akan tutup terus aircond. Tak tahan. Kalau pun nak sejuk, berkelubung dalam selimut. […]

Persediaan Ke Jepun : Part 5

Dah bulan 3!!!!!! Bulan depan dah nak fly!!!! Nak pi Jepun kot, bukan pi Indonesia. Kot apa pun tak ready, macam mana terkulat – kulat kat sana. Dengan gigih nya saya cari dan nak terus book penginapan. Masalahnya, Erk. Saya pelik kenapa semua hotel best dah habis, cek AirBnB, semua host yang best dah tak […]

Persediaan Ke Jepun : Part 4

Tak banyak pengalaman mengenai Nagano dalam blog berbahasa Melayu yang diceritakan. Jadi saya ingatkan Nagano ni tak berapa menarik kot, selain bunga sakura. Jadi, saya pun ingat, lepas Nagano, nak pergi jalan ke tempat lain. Kyoto menjadi pilihan sebab ada Bamboo Grove yang dalam list antara world’s must visit. Cantik sangat dalam gambar. Oh, correction, […]

Persediaan Ke Jepun : Part 3

Ok, so confirm nak pergi Nagano, spesifik ke Takato Castle sebab dikatakan view di situ number one most beautiful di Jepun. Tapi bila tengok dan usha hotel, entah kenapa saya lambat benar nak booking. Apa tah yang ai pk. Nanti kita ikuti hikmahnya, ya. Antara website yang saya survey adalah Agoda.com Booking.com TripAdvisor.com Saya juga […]

Persediaan Ke Jepun : Part 1

Decide nak pi Jepun masa teman suami buat kelas di Kota Kinabalu. Long story cut short, terus survey harga tiket flight and all. Lepas tu beli buku nak belajar bahasa Jepun, of which terkubur. Saya berazam balik dari Jepun nak ambil course belajar bahasa Jepun dengan fasih dan lancar for 6 months, so that bila […]

Cara Nak Dapatkan Tiket Flight Murah

cara book tiket flight murah

Saja lah nak kongsi kat sini, mana tahu masih ada kawan-kawan yang belum tahu 😉 Saya bukan lah frequent flyer, tapi kalau nak fly tu, saya akan pastikan flight tu adalah selesa dan paling penting jimat dari harga biasa. Bukan tunggu jadi jutawan, then boleh travel tau. Sapa ada mindset gini, jemput baca entry 6-tabung […]

Jalan-Jalan Kota Kinabalu – Persiapan

percutian ke kota kinabalu i

Saya tak pernah menjejak kaki ke Kota Kinabalu, Sabah. Labuan tu pernah lah, itu pun masa kerja. Tiba-tiba satu hari ni suami ajak jenjalan Kota Kinabalu sambil dia bercadang nak buat kelas Ai is ok 😉 Lebih – lebih lagi masa tu ada promosi dari pihak MAS, so kita on saja 😀 Tiket MAS promo […]

Pengalaman Balik Raya Haji

Alhamdulillah Allah beri kelapangan masa kepada kmi sekeluarga untuk pulang ke kampung suami untuk raya haji. Dan subhanallah, memang mencabar. Perjalanan yang biasanya ambil masa 5-6 jam menjadi 12 jam perjalanan. Memang lepas ni nak naik flight je. Tak berbaloi sakit badan dan pening kepala. Hikmah jem Tapi antara perkara menarik yang kami lalui sepanjang […]

Tips Dapatkan Tiket MAS Murah

Saya adalah peminat penerbangan MAS (Malaysian Airlines). Mungkin sebab sejak kecik mak apak kalau nak fly, bawa naik MAS. Company cover kan. MAS memang dikenali lebih premium berbanding penerbangan tempatan lain seperti AirAsia, Fireflyz dan Malindo. 3 Sebab Saya Suka MAS! Saya sendiri pun dah berpengalaman dengan ketiga-tiga penerbangan murah di atas, yang diorang tak […]

5 Tips Terbaik Untuk Memilih Hotel Budget Yang Berbaloi

Frequent traveller yang macam kami yang hampir setiap minggu long distance travel, mesti nak tak nak kena cari hotel budget untuk bermalam. Belum ada pilihan untuk menginap di hotel 5 bintang setiap minggu. Ahaks. Nak kongsikan dengan pembaca setia Diary of Muhammad, tips supaya rasa berbaloi lah pilih hotel budget tu. #1: Mana Nak Cari […]