Daftar syarikat secara online

bismillah wa alhamdulillah

berikut adalah serba sedikit tutorial tentang bagaimana mendaftar syarkat secara online, tak perlu pergi pejabat ssm 🙂

PENTING:

  1. ssm.com.my hanya boleh di view menggunakan browser internet explorer. mozilla atau chrome takkan berjaya view
  2. pendaftar perlu mempunyai software adobe acrobat 8 ke atas, sbb document yg nk di isi dlm file tu
  3. no. yg tertera sbg hotline ssm mmg lambat berangkat kalau call. tunggu je setengah jam ke. tapi berbaloi

 

Masuk ssm.com.my, klik kat elodgement (kotak merah)

klik kat pendaftaran pengguna

klik kat ‘individual’

isi form ‘update profile’ , submit dan byr online

pergi semula ke page ‘elodgement’. klik pada ”pendaftaran pelanggan ssm’

bila dah selesai mendaftar sebagai pelanggan ssm, klik kat ‘Permohonan Kelulusan Nama Perniagaan’

ssm akan email sekiranya permohonan berjaya. kalau tak berjaya,  boleh pilih nama lain

lepas dh berjaya daftar nama perniagaan, masuk semula elodgement dan klik kat ‘pendaftaran perniagaan dalam talian (ROB)

untuk mendaftar, fee untuk setahun adalah RM 60

Selepas mendaftar, ssm akan email sijil perniagaan. kalau hari tu bukan hari bekerja, kena tunggu esok hari nya lah

semoga berjaya 🙂

 

 

4 Comments

  1. putri_roh 6 July 2012
  2. milky uyu 12 September 2012
  3. silentsoul 20 December 2012

Leave a Reply to milky uyu Cancel reply

CommentLuv badge

Shares